lördag 5 december 2015

Andrahandshyror i paritet med nyproduktion

Nu har förre bostadsministern Stefan Attefalls korkade idé (under parollen "mer till dem som har") om fri hyressättning på andrahandsuthyrning fått fullt genomslag. Idag berättas om en ung tjej som inte kan flytta hemifrån (och hon är inte ensam, det finns tusentals + nyanlända) som nu inte ens har andrahandsmarknaden att tillgå. En andrahandsetta kan kosta 9000 i månaden, alltså samma hyra eller mer som för många ettor i nyproduktion. Är detta rimligt?
Regeringen Löfven verkar helt absorberad av flyktingkris och terrorhot och verkar inte ta sig tid att rätta till alla budgettjuvar alliansen skapade. Om den ens vill.
Nu ska det ju bli amorteringskrav på bostadsrätter och kanske sänkta ränteavdrag (vilket i och för sig behövs), men det gör det nästan omöjligt för en ung person att ens kunna låna och köpa en lägenhet. Särskilt om de gamla allianspartierna får igenom ett av sina andra önskeförslag: sänkta löner för vissa typer av jobb. Inlåsningseffekterna är förödande.
Hur har man egentligen tänkt när man föreslår låglönesatsning i ett högkostnadssamhälle som vårt? Och hur tänker regeringen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar