onsdag 16 december 2015

Positivt med nej till Gripen

Ett glädjande besked från regeringen (och det är på tiden). Man säger nej till att stötta Frankrike med JAS Gripen. Denna hämndaktion från Frankrike är så primitiv och påminner om George Bushs ödesdigra reaktion på terrorattacken 11 september. Då var det fram med tunga artelleriet. Lite av samma slag ser vi nu Frankrike göra, trots att bombningarna i Syrien gör mer skada än nytta och bara skapar fler IS-krigare och flyktingar.
EU kräver att medlemsländerna ställer upp. Och ja, det gör vi ju med det bidrag Sverige lämnar. Men vi vet ju hur det är med medlemsländer som ska ställa upp när det gäller. En för alla, alla för en-principen är död inom EU, det har vi sett varje gång något har ställts på sin spets. Det gällde Balkankriget och det gäller flyktingsituationen.
Sverige har tagit ett stort ansvar när det gäller flyktingarna. Det finns ingen anledning att slösa resurser på meningslösa hämndaktioner. 
T o m med marktrupp blir det problematiskt. Se bara på Afghanistan. Så fort västmakterna dragit sig tillbaka sticker talibanerna upp igen. Men vad som egentligen måste göras är svårt att svara på.
De här grupperna verkar inte talbara.

2 kommentarer:

 1. Aldrig får man vara glad, inte ens när det blir nej till JAS i Syrien. I stället har Sverige nu gett NATO utökat tillstånd för NATO att utnyttja svenskt luftrum....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, NATO är en visa för sig. Det är dags att skapa en motkampanj.
   Hans Blix hade rätt om att Irak inte hade massförstörelsevapen. Han har rätt om att NATO innebär en ökad säkerhetsrisk för Sverige också.

   Radera