fredag 11 december 2015

Miljardärer ska satsa på jobb inte välgörenhet

Nu är gåvornas tid. Tiggarbreven duggar tätt i brevlådan från olika organisationer och ger man till en verkar adressen gå vidare till andra. 
Jag är inte förtjust i välgörenhet egentligen (framför allt inte att man får dra av för de gåvor man ger, om nu inte regeringen har tagit bort denna ytterligare skattesänkarreform från alliansens tid). Men jag antar att den har sin plats och jag ger själv till vissa organisationer.
Däremot tycker jag gillar jag inte när de rika miljardärerna nu försöker övertrumfa varandra i välgörenhet genom att skänka bort sina förmögenheter (inte alltid beskattade heller). 
Den största nyttan de kan göra är ju att fortsätta se till att deras företag ger jobb och investera i olika framtidsföretag. Det är ju faktiskt det som får ekonomin i världen att gå runt. 
Visst kan många verksamheter, framför allt i den fattiga världen, behöva pengar, men välgörenhet kan ibland skapa passivitet. Det internationella biståndets roll är att skapa förutsättningar för människor att hjälpa sig själva. Och företagare hjälper bäst genom att ge människor arbete så de kan försörja sig.

1 kommentar:

  1. Välgörenhet är vertikalt och bevarar makten hos den som har.

    Solidaritet är horisontellt och delar även makten.

    När välgörenhet är institutionaliserat totalt kommer miljarder människor vara beroende av de superrikas godtycke för sin överlevnad.

    SvaraRadera