onsdag 9 december 2015

Att kasta bomber hjälper inte

Nu vill USA att Sverige ska delta i kriget mot IS. Vi är inte med i NATO (än), så varför inte låta NATO-länderna sköta de krigiska insatserna. Sverige kan kanske bidra med annat, som t ex den rådgivning vi ger till peshmergagrupperna i Turkiet som slåss mot IS.
Aftonbladet har gjort en webbpanelundersökning om vad svenskarna tycker om att kriga mot IS och fått svaret att 59%, framför allt alliansväljare, är för detta. Nu kan man ju fråga sig hur tillförlitlig en sådan undersökning är, men icke desto mindre är det oroande.
Bomber kommer inte att förgöra IS, bara öka rekryteringen, när fler civila dör och skadas och deras hem förstörs, inte bara av IS utan också av dem som strider emot IS. Det skapar fler flyktingar och fler IS-krigare.
Om man faktiskt vill bekämpa IS får man nog ge sig ner på marknivå, men se det vill inga NATO-länder eller Ryssland. Det är enklare att bara kasta bomber. Vill verkligen svenska folket att Sverige blir en del i denna massförstörelse? Förutom att det också minskar vår egen säkerhet.
Och nu har Donald Trump kallats säkerhetsrisk av Pentagon. Det vore ju en framgång om han kan stoppas som kandidat av det skälet. Det är obehagligt att alltfler extrema åsikter vinner gehör, både i Europa och USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar