fredag 7 september 2012

Går ej att bortse från invandring vid minskad läskunnighet

Sverige hör till de länder som dalar snabbast i läskunnighet bland 15-åringar, enligt en EU-rapport. Framför allt bland pojkar blir läskunnigheten allt sämre. Rapporten understryker att läskunnigheten inte har med invandringen att göra, att barn uppvuxna i respektive land läser sämre än tidigare oavsett invandring.
Det finns nog många orsaker till minskad läskunnighet. Vi vet ju att pojkar ägnar alltmer tid åt spel på internet, alltfler ungdomar överhuvudtaget matas med allt enfaldigare program i olika TV-kanaler.
Den ökade segregationen är nog ändå den största boven. Tidigare gick barn i den närmaste skolan, vars upptagningsområde ofta sträckte sig över både mer välbärgade och mindre välbärgade områden. Alla vet att om man hamnar i en grupp med ett antal personer som presterar ganska bra, påverkas de andra att hänga med och tvärtom.
Nu ser vi hela tiden att studiemotiverade hamnar i vissa skolor och andra (oftast kommunala) får ta emot de mindre studiemotiverade som har sämre stöd hemifrån.
Kanske är inte heller svensklärarna lika intresserade av läsning och språkförståelse som tidigare. Mer nyutexaminerade lärare kanske är alltför fascinerade av de nya medierna för att fördjupa sig i böcker.
Sen gör man sig nog en otjänst om man helt bortser från invandringen. Inte minst gör man barn som just anlänt från ett annat land en otjänst om man direkt sätter dem i en svensk klass, utan att de får tillräckligt av läsningens grunder i sitt hemspråk. Och än värre om de hamnar i ett område med nästan bara invandrare och klasserna består av barn från 10-15 länder. Hur undervisar man i sådana klasser? Erbjuder dagens lärarutbildning möjligheter att tackla sådana problem.
Det är ingen tillfällighet att det är Finland som har högst andel läskunniga 15-åringar. Det är också ett av de europeiska länder som tar emot minst antal flyktingar. 

2 kommentarer:

 1. Jag känner till två bröder som nu är i 25-årsåldern. Jag skulle betrakta dem som analfabeter trots att de så att säga kan läsa orden. Men lägger man fram en A4 med text klarar de inte av att läsa den och ännu mindre förstå innehållet om de skulle orka ta sig igenom ord för ord.
  Orsaken till brödernas obefintliga läsförmåga är att familjen inte har en enda bok, men gott om datorer och platt-tv.
  Inte heller de vuxna i familjen läser annat än lokaltidningens notiser - i bästa fall. Tidningen har man för matannonserna...
  När vuxna inte läser så kan man inte förvänta sig att barnen i familjen gör det heller.

  Satsa på biblioteken innan vi får en befolkning av analfabeter.

  Problemet är att makten säkert tycker att ett folk av icke läskunniga är ett lättstyrt folk som inte får några idéer och krav som de läst sig till någonstans.

  Ett okunnigt folk går på indoktrinering och propaganda!

  Lasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,det är en sorglig utveckling när apparaterna tar över böckerna och inte minst ett hot mot demokratin. Då är "det sovande folket" verkligen här på allvar.

   Radera