onsdag 27 mars 2013

Förstatliga skolan nu!

Om vi inte visste det förut har vi nu fått svart på vitt på att den svenska skolan befinner sig i en avgrund. Där har okunniga och ideologiskt blinda politiker placerat den trots att varningsropen var höga redan från början. Lärarna strejkade i tre veckor i protest mot kommunaliseringen, det första steget mot förfallet. Plötsligt fick kommunerna med sina olika förutsättningar bestämma över skolan.
Med Bildtgänget kom skolpengen, den verkligt snedvridande faktorn. Nu blev det konkurrens om eleverna, skolorna kan inte längre planera långsiktigt och allehanda jippon ska locka elever.
Och till sist det totala magplasket: fritt spelrum åt marknaden inom skolan. Riskkapitalbolagen stod på rad för att ta del av skattepengarna. Målet är att tjäna pengar, helst med så liten insats som möjligt i form av lärare, skolpersonal, undervisningstid, skolbibliotek, gymnastiksalar, specialsalar för kemi och fysik etc.
Effekterna har inte låtit vänta på sig. Elevernas resultat har sjunkit som stenar, betygsinflationen skenar, men de ideologiskt blinda politikerna har hittills vägrat se konsekvenserna av sin politik.
Men nu börjar äntligen protesterna komma från håll där resultaten börjar bli alltför tydliga. Idag konstaterar ett antal forskare från Kgl Vetenskapsakademin i SvD att segregationen och det fria skolvalet inte lett till bättre studieresultat, framför allt inte i mer studiesvaga hem.
Men inte bara eleverna har svaga resultat. Idag skriver DN att i princip vem som helst kan komma in på lärarutbildningen och gör det också. En del studenter kom in med så lågt som 0,1 på högskoleprovet. Det visar på läraryrkets status idag. Så de med minst förutsättningar ska få chansen att undervisa i klasser där det kan talas upp till 15 olika språk.
Face it, dagens skola är en katastrof på alla plan. Förstatliga skolan nu, som ett första steg att göra den likvärdig över landet. Då kan man återgå till närhetsprincipen åtminstone på låg- och mellanstadiet och skolor kan anpassas efter hur många barn det finns och beräknas finnas, så det kan bli en långsiktighet. Dagens system är förödande för alla parter.

3 kommentarer:

  1. Kommunaliseringen var ett steg i ett mycket större projekt. Genom omfattande gentrifikation kan man skapa rikemanszoner som i Ayn Rand. Strategisk utförsäljning av allmännytta, kommunalisering av verksamheter, avveckling av apotek i olönsamma bygder, bättre skolor i rika kommuner, bättre äldreboende i rika kommuner osv. Ett gentrifikationsprojekt som högern jobbat med sedan 90-talet. S har inte fattat vad det gått ut på och har i vissa fall bidragit till högerprojektet att skapa rikemansfristäder.

    SvaraRadera
  2. Martin: Du har alldeles rätt. Högern har fått sitt drömsamhälle och sossarna fattar ingenting och bara jamsar med.

    SvaraRadera
  3. Därför att S gjort sig till stakeholder i mängder med privatiseringar, därför kan de inte vinna valet med bred marginal genom att säga sig vilja avskaffa alla meningslösa val. De har sina egna ålderdomshem och skolor, organisationen är alltid överordnad organisationens syfte. M och S delade statskassan emellan sig och tävlar i vanvård och betygsinflation.

    SvaraRadera