fredag 29 mars 2013

Vargen och särintresset

Missbruk av vetenskapen, kallar franska forskare svenska forskares idéer om hur vargstammen ska regleras. Framför allt konstaterar de att 180 djur på intet sätt representerar en bevarandestatus.
Det är bra att utländska forskare nu lägger sig i den svenska vargdebatten. Varför är det bara i Sverige det verkar vara så himla svårt att leva med varg inpå knutarna?
Om de som har ett revir i närheten verkligen studerade hur vargen beter sig kanske de t ex inte skulle släppa sina hundar lösa (hundar bör överhuvudtaget inte springa lösa i skog och mark). Éller gör de det för att sedan få snyfta i dagspressen så att skyddsjakt kan krävas?
Och vill man leva som same i renbeteslandet där renar får ströva fritt i naturen, får man också räkna med att de faller offer för samma saker som andra vilda djur faller offer för som rovdjur och trafik av olika slag. Vill man inte får man stängsla djuren. Och detsamma gäller för fårägare och andra. Har man varg på trakten är det noga med vilken sorts stängsel man väljer. Svårare än så behöver det inte vara.
Men det handlar ju egentligen inte om det utan om en liten grupp personer som känner sitt särintresse hotat. Tyvärr sitter en stor del av denna minoritet i riksdagen, därför har vi den här konstiga debatten i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar