fredag 22 april 2016

Ackordslön leder till slarv

Det kan låta bra att få ackord på lönen för att få ut mer pengar. Men ackord är en föråldrad löneform och sliter på dem som har det.
Byggnads har dock kämpat för att få behålla ackordet trots en god grundlön. Men inte bara arbetarna förlorar i längden på ackordsjobb. Också de som ska bo i husen förlorar. För ackord leder ofta till slarv. Det finns exempel på att de som flyttat in i nybyggda bostäder plötsligt sett badrumsskåpet rasa i golvet eller att armaturer hänger på sniskan. Det är resultat av fusk och slarv. Det är kanske inte heller bara arbetarnas fel, byggherrarna har krav i sina avtal att bli klara en viss tid. Det hetsar ytterligare.
Men det är ingen tillfällighet att det är många fler fel i dagens nyproduktion än i de lägenheter som byggdes på 50- och början av 60-talet. Materialet var mer gediget på den tiden och det fanns en yrkesstolthet hos byggarna, som dessvärre saknas hos många idag. Det kan bero på hets från arbetsgivaren och orimliga tidskrav och material, men också på ett ackordssystem som gör att man slarvar ifrån sig. Resultatet av det får ju någon annan ta hand om.
Byggnadsarbetarna hör inte till de sämst betalda i vårt samhälle. Men självklart ska de ha bra löner för det är tunga och farliga jobb man gör i många fall. Det är det man ska kämpa för, inte att fortsätta med en löneform som i längden sliter ut arbetaren och ger ett sämre resultat.

1 kommentar:

  1. Ackord var rimligt när jag var ung och arbetade på bygge, då var alla arbetare på byggarbetsplatsen anställda av ett företag. Nedgång i kvalitet och ökandet av olyckor kan korreleras med entreprenörsmångfalden på byggena numera.

    SvaraRadera