torsdag 21 april 2016

Bygg skyskrapor i stadens utkanter

Stureplanscentern förnekar sig inte. Återigen börjar de tala om att bygga skyskrapor i hjärtat av Stockholm. Nu vill de bygga en jätteskrapa ovanpå parkeringshuset Parkaden.
Stockholms innerstad är ett riksintresse och därmed inte bara en lekstuga för hemmablinda politiker. Efter 60-talets rivningsraseri och den förstörda stadskärnan i Stockholm, har man ändå blivit lite försiktigare. Men nu börjar dylika vindar blåsa igen.
Förutom de skräckexempel som utgörs av nya Slussen, Nobelhuset och en jätteelektronikbutik vid Kungsträdgården, ser nu centern sin chans att lufta sina gamla käpphästar om skyskrapor.
Visst, vi har bostadsbrist, men nya bostäder behöver inte nödvändigtvis ligga mitt i city. Vi har det trista området runt Norrtull. Det kanske kunde piggas upp av en motsvarighet till La Defense i Paris (experimentellt skyskrapeområde). Eller i Kista, där det redan finns ett antal skyskrapor.
Stockholm borde göra en bestämmelse lik den i Rom. Innerstaden, och särskilt de känsliga stränderna och kajerna, ska fredas från spektakulärt byggande och ska bevara den skönhet som finns i stadens profil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar