lördag 12 november 2016

Facebook - en plattform för faktaresistens

46 procent av alla "högerinlägg" på Facebook är falska eller en blandning av sant och falskt. Det skriver Ehsan Fadakar i AB och citerar en granskning från Buzzfeed som tar upp ett antal sidor som antingen är höger, vänster eller mainstream.
Samtidigt visar vissa undersökningar att Facebook blir en allt viktigare nyhetskälla för människor. Och Facebook är konstruerat så att om man gillar inlägg av en viss typ får man mer av den varan. Om Facebook då är huvudkälla för personers information kan världsbilden bli väldigt smal och inte minst felaktig i förhållande till verkligheten. Och då är det också lätt att avfärda större medier som "etablissemangets" megafoner som inte berättar sanningen. Man kan ju t o m bli vald till president med den taktiken.
Nu kan man bara ta upp sin mobiltelefon och bli bekräftad och få mer vatten på sin kvarn. Mark Zuckerberg, som äger Facebook, borde nog fundera på hur hans "mästerverk" kan användas. Massrörelser med desinformation kan starta här och spridas till verkligheten.
Desinformation är dessutom något som både Ryssland och USA behärskar till fullo på regeringsnivå. Och nu kan i värsta fall hela världens facebookamvändare hjälpa dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar