tisdag 22 november 2016

Varför ritar ni svarta hus?

Det byggs och byggs och det är bra. Men varför är så många nybyggda hus svarta eller grå?
Det går naturligtvis mode i arkitektur precis som i många andra branscher. Men hus är inte kläder. I vårt mörka land behöver vi ljus och färg. Jag blir så deprimerad när jag ser alla dessa mörka huskroppar. Särskilt med tanke på att Stockholm är känt för sin ockrafärgade färgskala med hus i gult, rött och med inbrytningar av framför allt grönt.
På 70-talet var det betonggrått som gällde och det var inte kul, det tycker nästan ingen. Men de var i alla ljusare grå än den grafitgrå färg som nu dominerar (inte minst bland de nya hus som byggs där jag bor). Såg en bild på blivande nya Örby centrum som ska rustas upp. Centrumhuset ska bli svart. När ska denna trend släppa?
Det är ingen tillfällighet att, när människor fått rösta fram bästa nybyggda hus i Stockholm, var vinnaren för två år sedan färggranna radhus i Kärrtorp. I år kom de fina färgglada studenthusen i Tallkrogen tvåa (etta blev nya Arktitekturhögskolan. Inte svårt att slå den gamla byggnaden, som länge vunnit alla tävlingar om Stockholms fulaste hus).
Så stockholmarna föredrar hus med färg och omväxling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar