onsdag 9 november 2016

Mardrömmen är sann

Det var inte roligt imorse att inse att USA valt Donald Trump till president. Ändå var hans segertal första gången han talade helt sammanhängande i tio minuter. Men det kunde han kanske kosta på sig, nu när han nått så långt man kan nå i USA.
Och folket har fått en såpastjärna till president, vars idéer står i strid med vad de flesta menar med demokrati. Men folket har gjort sitt val (nåja, Clinton fick flest röster, vilket i de flesta demokratier skulle gett henne segern, men amerikanarna har krånglat till det med elektorer). Nu är det bara att hålla andan inför vad som komma skall. Ingen vet ju riktigt.
Tyvärr har Trumps framgång gett en massa andra populister vatten på sina kvarnar. Det är ingen tillfällighet att de första att gratulera var Orbán i Ungern, Gert Wilders i Nederländerna och Putin förstås. Trump har gjort lögn och faktaresistens legitim och ger de mörka krafterna möjlighet att komma undan med osanningar och manipulation, något som t ex sajter som Avpixlat gjort till sitt varumärke med SD:s goda minne.
Och opinionsinstituten led ännu ett nederlag. Vi fick en Brexitsituation även här. Kanske har opinionsundersökningar spelat ut sin roll. Det blir allt svårare att göra statistiskt korrekta urval när alltfler kopplar ur sina analoga telefoner och inte finns i de digitala "telefonkatalogerna". Många besvarar aldrig brevankäter och enkäter på nätet ger snedvridna urval.
Världen väntar, ingen vet riktigt på vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar