lördag 7 januari 2012

Begreppet feminist stänger dörrar

Jag tycker det var bra att Jonas Sjöstedt blev ensam partiledare för V. Ulla Andersson är säkert en duktig person, men hon har inte profilerat sig någonstans utanför partikretsen (till skillnad från de båda andra kandidaterna, Dinamarca och Linde). Alla inlägg och artiklar där hennes namn funnits har också flankerats av Jonas Sjöstedts. Inte ens inom sitt bevakningsområde har hon skrivit egna inlägg. Alltså inte en bra person ur ledaraspekter.
Hade Jonas gått fram med Josefin Brink vid sin sida hade jag applåderat. Men hon ställde inte upp och det får man acceptera.
Om ett parti verkar för jämställdhet har ju inte enbart med partiledaren att göra. Ordet feminism blir alltmer ointressant, det stänger bara dörrar istället för att öppna dem och leder till ordklyverier om fel saker. Som jag skrivit tidigare, kan Jonas Sjöstedt prata om könsmaktsordningen på ett begripligt sätt (och det tror jag han kan) liksom Gudrun Schyman, vinner han kvinnor.
Bra av Eva Franchell att ta upp moderaternas nejsägande till alla förslag som faktiskt skulle göra skillnad i våldet mot kvinnor. Hon skriver: Men faktum är att under det senaste året har Moderaterna röstat nej till förslag om straffskärpning för våldtäkt, nej till utvidgad sexköpslag och nej till besöksförbud för misshandlande män. Moderaterna har också röstat nej till en granskningskommission för våldtäktsbrotten."
Vilka är det egentligen som behöver förnya sig när det kommer till kritan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar