lördag 21 januari 2012

Medierna erkänner inte sin påverkan

I ett ledarstick i DN idag skriver Erik Helmerson att "det blir bättre dag för dag", men att svenska folket i undersökningar tror att allting blir sämre, t ex att koldioxidutsläppen ökat sedan 1980 medan de faktiskt minskat och att undernäringen i världen ökat sen 1980 fast den faktiskt minskat ganska rejält.
Han gör dock ingen analys av varför det är på detta sätt. Medierna är ju så lustiga, för de vill ju inte erkänna sin egen roll och påverkan i sådana här frågor. Skrivs det om utsläpp så har de alltid ökat, åtminstone i förhållande till något annat. Från utvecklingsländer kommer mest eländesskildringar.
Han kan ju t ex bara se på rubriken i dagens huvudledare i DN, "Det kan bli värre" (finns det inte ett litet hopp också i dessa ord). Det handlar förstås om socialdemokratins kris och Håkan Juholt. Vart man vänt sig ända sedan Håkan Juholt blev vald och framför allt sedan i höstas, har vi inte kunnat läsa något annat än att Håkan Juholt är ett totalt sänke för socialdemokratin och att partiet nu inte är regeringsfähigt, moderaterna har övertagit dess roll, etc etc.
Tror han inte människor påverkas av detta. Alla undersökningar visar dessutom att media, främst TV och dagstidningar, är människors huvudkälla till att dagligen orientera sig i omvärlden.
På motsvarande sätt har vi också sett att alliansen ständigt höjs till skyarna, framför allt Reinfeldt, och hur statsmannamässig han är. Och Borg är världens duktigaste finansminister påminns vi hela tiden om.
Visst har vi haft Caremaskandaler m m, men det är sällan vi ges en helhetsbild av hur Sverige förändrats till det sämre sedan alliansen tog över. ABs ledarsida ibland, annars är det mest i bloggar man kan få en sammanfattning av vad alliansen gör med vårt land.
Medierna försöker ständigt underskatta sin egen roll i samhällsutvecklingen. Numera är ju inte bara ledarsidor megafoner för alliansen, man ser det ju överallt i tidningarna och även i SVTs kommentarer.
Ska bli intressant att se hur nästa S-ledare kommer att behandlas (för det lär väl bli en sån). En blek högersosse kanske inte kommer att malträteras på samma sätt som Juholt. I alla fall inte så länge vederbörande inte hotar Reinfeldt på popularitetstronen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar