fredag 12 oktober 2012

Ett nytt stolpskott av norska Nobelkommittén

Så har norska Nobelkommittén för Nobels fredspris gjort ännu ett omöjligt val. Vad är det för stolpskott som sitter där? De verkar i alla fall inte kunna någonting om fredsfrämjande.
Årets fredspris till EU hamnar bara snäppet under några av de mer hialösa fredspris som delats ut: Menachem Begin (mördare i Sternligan och en gång Israels premiärminister), Henry Kissinger (som beordrat fler bombfällningar över Vietnam än dem som fälldes under hela andra världskriget), Barack Obama (som ännu inte stängt Guantanamo och låter förarlösa drönare bomba civila i Afghanistan).
För 50 år sen kanske Kol- och stålunionen hade förtjänat ett pris. Idag slits Europa, tack vare EU, itu av en ekonomisk politik som får människor att hamna på gatan och som gynnar extrema rörelser som i längden (precis som under 30-talet) kan leda till krig. Och flera EU-länder är aktiva i det hopplösa Afghanistanprojektet.
Prissumman lär inte förbättra EUs ekonomi. Lägg ner fredspriset eller låt några med kunskap om fredsfrågor avlösa den norska Nobelkommittén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar