måndag 1 oktober 2012

Ikea gynnar bakåtsträvarna

Ikea tycker det är tråkigt om de får badwill då de raderat alla kvinnor från bilder i sin katalog för den saudiarabiska publiken. I och för sig märkligt att vi inte hört om detta förut, för det här måste de väl ha gjort varje år eller? Eller är det första gången Ikea har människor med i sin möbelkatalog?
Pinsamt är det lika fullt. Inte ens i hemmiljö får man visa kvinnor och enligt saudiarabisk sed är det väl där de bör hålla sig. Men t o m där ska de vara osynliga.
Det vore betydligt bättre om Ikea och andra utländska företag gick i bräschen för att visa sina produkter med kvinnor. Och i så fall låta sedlighetspolisen sitta där och klistra och måla över. Kanske skulle det till slut bli dem övermäktigt.
Att begära att företag inte ska göra affärer med ett så efterblivet land som Saudiarabien är väl att begära för mycket. Det tycker ju också vår vapenexporterande regering.
Men Mohamad Hassans inlägg i Aftonbladet om att Internationella Olympiska kommittén i detta OS beslöt att bojkotta alla länder som inte ställde upp med både manliga och kvinnliga idrottare gjorde susen. Då visade det sig att Saudi faktiskt har kvinnliga idrottare. Det var också den typen av bojkotter som påverkade den sydafrikanska apartheidregimen.
Materiella tillgångar gynnar konservatism och girighet. Immateriella, så som ett lands rykte, kan öppna upp för nytänkande.
Så Ikea kan stå där med sin badwill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar