fredag 19 april 2013

Tjäna på välgörenhet

Igår fick jag tidningen från den välgörenhetsorganisation jag stöder (fast jag principiellt är emot välgörenhet, men kan man göra något för utsatta barn så OK). Redan på framsidan kommer den "lockande" rubriken "Ge mer utan extra kostnad" och inuti tidningen trumpetas "Kostnadsfritt att skänka mer".
Det handlar om en av regeringens många skattereformer för enskilda individer. Man kan få skattereduktion om man skänker över ett visst belopp.
Girigheten tar sig ständigt nya uttryck och nu är den också inne på välgörenhetens område. Det är naturligtvis inte kostnadsfritt att skänka mer pengar, liksom det inte kostar mindre att använda RUT och ROT. För samhället alltså. För det är ju vi alla, som genom våra skatter bekostar de här s k reformerna. Varför ska andra vara med och betala för det som jag personligen valt att göra?
Organisationerna motiverar det självklart med att de kan få mer pengar för sina goda ändamål. Men vad är det för människosyn, där vi som vill ge vårt stöd till något, förväntas vara så snåla och giriga, att vi måste ha kompensation från andra delar av samhället (t ex välfärdssektorn där det ju ständigt sparas). Pengarna tas ju sist och slutligen ur samma kista.
Hur länge överlever ett samhälle baserat på egpism och girighet?

2 kommentarer:

  1. Låginkomsttagare anser sig säkert inte kunna skänka så mycket att det blir avdragsgillt, så det blir nog precis som vanligt. Höginkomsttagarna gynnas och kan döva sitt dåliga samvete med att skänka pengar. Det kostar ju ingenting för dem personligen. Skandal!!!

    SvaraRadera
  2. Illa när sådana organisationer plötsligt tycker det är ok att ta pengar från andra istf att enbart förlita sig på folks vilja att ge pengar.

    RUT och ROT ja. Det är så mycket bullshit jobs numera, att vi i praktiken har medborgarlön. Men istf att sitte hemma och spela WoW, så skall folk sitta och terrorisera folk med erbjudande om telefonabonemang, skura dass, virka utan garn, sälja herbalife, jobba på tankesmedja. Inte utan att man tänker sig att det vore bättre om en hel del av dem inte gick till jobbet, nu betalar vi dem för att ringa och terrorisera oss och massa nonsens. Antar att vi kommer få fler telefonförsäljare från välgörenhetsorganisationer.

    SvaraRadera