söndag 24 november 2013

Bor Assar Lindbeck i en tvåa?

Bostadsbyggarlobbyn är i farten. Först kommer en märklig rapport från Boverket, där man hävdar att hyresregleringen är orsak till bostadsbristen. Nu hakar Assar Lindbeck på i en debattartikel i DN (undrar vilken PR-byrå som rekommenderat detta).

Lindbeck menar att marknaden förstörs av ”hyreskontrollen” och jämför med hur det skulle vara om man hade priskontroll på bilar. Som om bilar och bostäder är jämförbara storheter.

Det påpekar han själv också och säger att ” man hör ibland att bostäder, i motsats till bilar, bör fördelas efter sociala kriterier snarare än via en bostadsmarknad. Men sådan fördelning skulle inte fungera. Då skulle myndigheterna nämligen tvingas att köra ut folk från sina flerrumslägenheter när barnen flyttar hemifrån så att familjer med små barn skulle kunna flytta in i dessa lägenheter. Det är just för att slippa sådana auktoritära arrangemang som det är viktigt att återställa en fungerande marknad för hyreslägenheter, där folk själva kan välja – liksom på flertalet andra marknader för varor och tjänster.”

Otroligt nog är det just det han sedan själv kommer fram till: ” Som ett resultat av hyreskontrollen lockas hushåll att stanna kvar i sin hyreskontrollerade lägenhet också sedan antalet familjemedlemmar minskat. På så sätt kommer bostadsbeståndet att utnyttjas dåligt – med stora välfärdsförluster i samhället som helhet.”

M a o gud nåde den som väljer att bo ensam i en trea. Det förstör marknaden! Därför ska all hyreskontroll bort, så att folk inte har råd att bo kvar där de trivs och kanske känner och umgås med sina grannar. Nyproduktion kan få kosta hur mycket som helst. Vi ser ju redan att just de som Lindbeck kallar outsiders, ungdomar, inflyttade m fl, inte har råd att flytta till nyproduktion. Till skillnad från Lindbeck anser många att bostad är en social rättighet. Och du kan få en bostad om du är socialt utslagen. Men är du bara arbetslös, studerande eller vill flytta hemifrån, har du ingen chans.

Därför bör kommunerna se till att det byggs lägenheter som människor har råd med.

Assar Lindbeck, i sin lägenhet på Karlavägen på Övre Östermalm vet överhuvudtaget inte vad han talar om. Eller har han följt sitt eget råd och bor i en tvåa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar