onsdag 13 november 2013

Ombildning av hyresrätter huvudorsak till bostadsbristen

Man blir förvånad över Boverkets rapport om att det är hyresregleringen som ligger bakom bostadsbristen. Spontant får man känslan av att den är specialbeställd av regeringen, för den har ju länge förespråkat marknadshyror (men inte nu för nu är det snart val och marknadshyror är inte populärt hos merparten av väljarna). Så timingen för rapporten kanske inte är helt lyckad.

Dessutom: den enskilt största anledningen till bostadsbristen är regeringens bostadspolitik, där utförsäljning av allmännyttan varit en av grundpelarna. I Stockholm har man dessutom gått längre än någon annanstans och låter ombildarna köpa sina lägenheter under marknadspris (det är bara när det gäller hyror man förespråkar höga priser).

Man skulle ju kunna tro att nu när bostadsbristen är på allas läppar, att man stoppar ombildningarna. Men nej då, de pågår för fullt. Det ombildas fler hyresrätter än de som byggs fortfarande. Den första åtgärden mot bostadsbristen måste ju vara att omedelbart stoppa alla ombildningar. Men det strider mot alliansens ideologi. Det ska vara billigt att äga, dyrt att hyra är deras filosofi.

Och nu står vi där, som vanligt med ett ”vad var det jag sa” och en bostadsbrist som börjar närma sig 30-talets. Hur puckad politik kan man föra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar