onsdag 12 mars 2014

En förlegad Sverigebild

Sverigebilden släpar efter. Ofta ser man i utländsk press beskrivningar av Sverige som det ultimata välfärdslandet, visserligen med världens högsta skatter, men jämlikt och jämställt. Socialt avancerat och med en progressiv miljöpolitik. En avundsjuk beundran kan skönjas.
Jag tittar mig runt i dagens Sverige och ser knappt något av detta längre. Vi har blivit en medelmåtta bland EUs medlemsländer. Röstar sällan för progressiva förslag, ofta direkt emot det vi säger oss stå för. Den eventuella utrikespolitik vi har handlar om Ryssland och det forna Östeuropa och twittras ut med stor frenesi. I övrigt är vi tysta.
Men framför allt ser jag de växande klyftorna, utslagningen, de raserade trygghetssystemen. Den halvhjärtade miljöpolitiken. Jag ser allt det som redan skett i t ex Storbritannien, som länge förde den politik Sverige nu för 30 år senare.
Om man talar med någon utlänning om Sverige idag tror de knappt sina öron. Men så illa kan det väl inte vara, menar de. Jo, det är just så illa det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar