torsdag 27 mars 2014

Jag vill kasta sten i glashus

På 60- och början av 70-talet fick vi inte se hur det nya Klara skulle se ut annat än i ovanifrån betraktade modeller. Den som någon gång stått och tittat mot den Berlinmur mellan Riksbanken och Stadsteatern förstår vad jag menar. Instängd i betongen är man, sen får arkitekten kalla det vad han vill.
Nu har vi fått se en film som visar hur nya Slussen kommer att se ut. De öppna vyerna stängs in av glas och betong. Hela Stockholms panorama skyms.
Några saker måste helt enkelt bort: Huset på Södermalmstorg, som blockerar hela vyn mot Riddarfjärden och nerifrån Gamla Stan utsikten mot södra bergen. Likaså huset framför gamla KF som effektivt tar bort vyn mot Saltsjön från delar av Södermalmstorg.
Och så naturligtvis motorstråket ner mot Gamla Stan. "Bara tre meter bredare än nuvarande bro", säger man. Men nuvarande bro ser inte ut som om man ska köra in i Södertunneln. Den är uppdelad med ett torg emellan och ett promenadstråk vid sidan ut mot vattnet. Sen kan man ju undra varför vi i ett framtida Stockholm ska ha en motorled rätt in i Stockholms äldsta hjärta.
Istället borde man, när man ändå höll på med en tunnel under vattnet byggt en väg i tunnel bredvid Citytunneln. Men så framsynta orkar inte politikerna vara.
Och varför ska allt byggas i glas? Det skär sig mot övrig bebyggelse, skymmer det stockholmsspecifika som bergssidorna ner mot Slussen. Det ser ut som om stora rymdskepp landat.
Man får verkligen lust att kasta sten i glashus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar