Nu börjar Pisaresultaten i svenska skolan visa sig på allvar på högskolan. Det har pågått ett tag och på naturvetenskapliga institutioner har man fått lägga ett basår med grundkurs för att studenterna ska kunna tillgodogöra sig undervisningen.
Nu visar det sig att Sverige har bara Karolinska Institutet kvar på den rankinglista som tidningen Times Higher Education gör varje år, där 100 universitet över hela världen rankas. Sveriges två andra flaggskepp inom universitetsvärlden har ramlat ur,
Uppsala och Lund.
Detta är illa nog. Men än värre är att de kvalitetsmått Sverige använder för att mäta kvaliteten på undervisning, forskning m m på universitet och högskolor, inte heller håller måttet. Därför får Sverige inte längre vara med i det europeiska samarbete som mäter kvalitet på högskolorna.
Dessvärre har är också högskoleutbildningen anfrätt av nyliberalismen. Också högskolorna tilldelas en "peng" utifrån hur många studenter som utexamineras. Det betyder att universitetens ekonomi är beroende av hur många som godkänns. Här har vi samma problem som med glädjebetygen.
Numera kan Sveriges studenter i många fall i kunskapsnivå jämföras med tidigare kullar av nybakade studenter från gymnasieskolan.
Men Jan Björklund vägrar se "pengen" som problemet på alla utbildningsnivåer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar