måndag 10 mars 2014

Inga guld och grön skogar med EU

Svenskarna blir alltmer EU-skeptiska framgår i dagens DN. Majoriteten tycker att utvecklingen i EU går åt fel håll. Och undra på det.
Inget av de guld och gröna skogar som ja-sidan utlovade i folkomröstningen om EU 1994 har blivit av. Redan då skrattade vi åt förbjudna krokiga gurkor och jordgubbar med fel form. Men det skulle bli värre.
EU är inne i våra innersta lagrum, t ex i den svenska offentlighetslagstiftningen. Medborgarna ska ha allt mindre insyn i sina samhällen, medan NSA ska ha mer.
Euron har blivit en katastrof för många länder. Och Tyskland går för bra, så deras budgetöverskott skapar obalans i den gemensamma ekonomin. Tack och lov hade svenskarna redan börjat tvivla, så vi gick inte med i detta flumprojekt.
Ja, men fredsprojektet då? Tja, man kan ju faktiskt säga att EU är ett av skälen till krisen i Ukraina. För att inte tala om att EU underkände det palestinska valet som Hamas vann, fast man själva legat på för att det skulle hållas just demokratiska val. Där bidrog man till mer kris i Mellanöstern. Man kunde åtminstone väntat och sett vad Hamas gjorde av sin demokratiska makt. Och i Bosnienkrisen stod man bredvid.
Och ju fler länder som går med i EU, desto svårare att nå konsensus. Väldigt många av de länder som nu är med och som bidrar till EUs kris levde ju egentligen aldrig upp till de krav som ställdes.
Så nu ligger Grekland i ekonomiska spillror och överallt i EU kommer sitter Rumäniens romer och tigger, utan att EU sätter kraft bakom åtgärder mot den misär de lever i i Rumänien.
Så vad kan EU-parlamentet göra åt allt detta? Vad kan få oss EU-medborgare att tro att parlamentet kan ha tillräckligt inflytande i någon fråga? Det är snarare i våra egna parlament som EU får alltmer inflytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar