söndag 2 mars 2014

Hyresrätten hör inte hemma på en marknad

Idag skriver Peter Wolodarski i DN: "Göran Persson säger det som ingen vågar tala om". Och vad är då det? Jo, hyresregleringen. Den som väldigt många talar om och som många lobbar intensivt för att den ska försvinna, inkl Göran Persson som numera är lobbyist och säljer sig till den som betalar mest.
Wolodarski skriver: "Alliansregeringen tillsatte i veckan en utredning för ökat bostads­byggande. Det är begripligt; bostadskrisen i Stockholm pressar alla politiker.
Men återigen duckar man för en viktig förklaring bakom oredan: att marknaden för hyresrätter i praktiken är satt ur spel."
Men hela tanken är ju fel. Hyresrätter ska inte finnas på en marknad. Bostäder ska vara en rättighet, inte en handelsvara. Att man sedan har sålt ut hyresrätterna har inte alls med hyresregleringen att göra (vilket PW försöker påstå) utan är en del i alliansens politik att privatisera det mesta för att bostäder just ska vara handelsvaror på en marknad.
Utförsäljningarna är en del av problemet. En annan är att byggbolagen inte anser det lönsamt att bygga hyresrätter. Men är samhället intresserat av att folk har någonstans att bo är det bara att se till att det byggs hyresrätter i allmännyttans regi (och ta bort vinstkraven från dem).
Att ta bort hyresregleringen, som ändå gör det möjligt för vanligt folk att bo, är ingen lösning i en stad där arbetslösa ungdomar redan nu har svårt att betala de skyhöga hyrorna i nyproduktionen.
PW hänvisar till ett antal ekonomer som sitter i sina teoretiska elfenbenstorn med sitt på det torra. Kom ut och möt verkligheten och teorierna faller som korthus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar