söndag 16 mars 2014

Låg kvalitet med slopat monopol

Idag skriver en moderat riksdagsledamot, Sedat Dogru, ett inlägg på SvD Brännpunkt om att moderaterna borde ha avskaffat Systembolagets monopol på att sälja alkohol.
Han avfärdar självklart de alkoholproblem som han menar är huvudorsaken till att också moderaterna håller fast vid alkoholmonopolet.
Men kanske har också ledande moderater insett att i få andra länder kan man köpa så goda viner som vi kan i Sverige till så låga priser. Dessutom har vi ett utbud från hela världen, vilket man t ex inte har i Frankrike, för där gynnar man ju mest de egna vinodlarna och därmed får fransmännen få chanser att njuta av andra länders viner och då till ohemula priser.
Däremot går det bra att sälja bläcksmakande odrickbara sorter i vilken livsmedelsaffär som helst. Ett vanligt 79-kronorsvin på Systembolaget kostar det dubbla där. Det är nämligen det vi kan se fram emot med Sedat Dogrus politik.
Importerat skitvin säljs på Willys till lågpris, men de goda vinerna blir dyra.
Och de med alkoholproblem får snabbare levercirrhos, men det bekymrar väl inte Sedat Dogru. Huvudsaken är att Sverige kan kalla sig liberalt.
När affärsintresssena kommer in går kvaliteten ut, det har vi redan sett inom alltför många verksamheter.

1 kommentar:

  1. Visst är det konstigt att de självutnämnda "förespråkarna" av valfrihet vill att svenska folket ska få mindre valfrihet när när det gäller att välja vin och öl. Visa mig gärna den butik i Frankrike eller Tyskland där man har motsvarande utbud som i vilken systembolagsbutik som helst. Det må gälla systemet i Åseda eller deras ombud färghandlaren i Lenhovda.

    SvaraRadera