fredag 19 juli 2013

Bostadsreform som motverkar sitt syfte

En centerpartist, Ola Johansson, skriver på SvD Brännpunkt att bara hyressättningen blir fri och att bostadsrättsföreningar inte kan neka bostadsinnehavare att hyra ut, så kommer utbudet av lägenheter att öka och vi tar steg mot att lösa bostadskrisen. På detta vis kommer också viljan att investera i hyresrätter att öka. Vita kontrakt motverkar också ocker, påstår Ola.
Logiken och kopplingen till allt detta är obegriplig. Redan har priserna på andrahandsuthyrning gått upp så att en vanlig trea nu kan kosta 14 000 för en andrahandshyresgäst. Den glada uthyraren kan ju ta betalt för alla sina omkostnader.
Hur bostadslösa unga ska kunna punga ut med dessa astronomiska summor varje månad är höljt i dunkel. Ja, företag kanske kan betala för eventuell personal som tillfälligt måste flytta till Stockholm (eller annan storstad), men för en vanlig bostadslös har reformen i själva verket motverkat sitt syfte.
Alla alliansens idéer tycks gå ut på att gynna dem som redan har.
Jag röstar på den som går in med statliga subventioner till byggande av hyresrätter (och på den som avskaffar vinster i välfärden).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar