tisdag 23 juli 2013

(S)chlingman - en legosoldat i lobbyism?

Det är häftigt att betala skatt skriver idag Per Schlingman i en kolumn i SvD. Han ger en eloge till Mona Sahlin som sa detta redan för ett antal år sedan och skriver att hon gav "uttryck för värderingar som nu växer sig starka på bred front och är moderna. Jag tänker då inte på frågan om hur höga skatterna ska vara, utan på människors förhållningssätt till att betala skatt. Att bidra till det gemensamma är rätt och ansvarsfullt, och att inte vara solidarisk är ofräscht. "
Han hänvisar också till Anders Borg och Hans Rosling (professor i global hälsa som bl a tittat på indikatorerna för halverad fattigdom i millenniemålen) som menar att företagens sociala ansvar (CSR) inte blir varken trovärdiga eller hållbara om de inte betalar skatt. Han citerar också en norsk hotellentreprenör som sagt att "skatt är civilisationens kostnad".
Man kan inte annat än bli misstänksam. Här har vi en man som ägnat en och en halv mandatperiod åt att hjälpa till att övertyga svenska folket om att sänkt skatt är den viktigaste drivkraften för att jobba. Som bidragit till bilden av att om man ger privata aktörer skattemedel kommer välfärden att bli så mycket bättre. Att vinst är en garant för kvalitet. Vilken trovärdighet har denna figur i att plötsligt säga att det är häftigt att betala skatt?
Han håller pekfingret i luften och känner vart vinden blåser. Det är inte längre häftigt med jobbskatteavdrag och vinster i välfärden. Hur ska vi då kunna motivera väljarna att fortfarande vilja ge skattemedel till företagen? Jo, genom att få företagen att stanna i landet och betala skatt på vinsterna.  Då kan vi återinvestera skattemedlen till företagen i företagen så att de fortfarande får sin företagspeng att göra vinst av (men den får inte skickas utomlands).
Dessutom måste vi nu slösa jättesummor på skattebrottslingar som ska ha skadestånd, så nu måste vi lobba för att det är häftigt att betala skatt så skattepengarna räcker för att kompensera för begångna brott.
Eller så har Schlingman gått med i det motsatta lägret - en legosoldat i lobbyism.

1 kommentar:

  1. Rubriken på den här bloggposten är genial - mitt i prick!

    SvaraRadera