söndag 21 juli 2013

Nu är det bevisat - det var bättre förr

Äntligen kan man uttala det mest förbjudna - det var bättre förr. Nu har man kartlagt att 1978 varit det bästa året någonsin. Man har äntligen hittat ett mer rättvisande mått på välfärd - inte bara BNP. "En grupp ekonomer vid Australian National University i Canberra har sammanställt GPI för 17 länder, däribland Sverige, och fått fram den första globala bilden av hur GPI utvecklats genom åren.

De fann att GPI per capita var som högst 1978 och därefter har minskat sakta men säkert. Det står i skarp kontrast till den stadiga ökningen av BNP per capita.", skriver DN idag.
Och att 70-talet var det bästa decenniet ur ett välfärdsperspektiv vet ju vi som var med då. Då var landet som mest jämställt, särskilt ur ett fördelningsperspektiv. Sedan har det bara gått utför.
BNP har däremot växt ohämmat, men det har inte bidragit till en ökad välfärd för alla - snarare tvärtom. Klyftorna har växt och den trenden  kunde man se redan i mitten på 80-talet. Och sen dess närmar vi oss med stormsteg två tredjedelssamhället, där alliansen aktivt bidragit till försämringarna.
Det innebär en gigantisk utmaning att ta oss tillbaka till 1978 i god välfärd för de flesta. Men vi är många som vill försöka.

2 kommentarer:

  1. Konstigt nog var också skatterna högre på 70-talet än de är nu. Så något är det som inte stämmer med borgarnas påståenden om vad högre skatt leder till.

    SvaraRadera
  2. Ja, då fick man något för pengarna.

    SvaraRadera