lördag 20 juli 2013

I hycklarnas hemland

Det är ju inget nytt men man kan än en gång konstatera att hycklarnas hemland framför alla är USA. De talar ständigt om frihet samtidigt som de är så rädda för omvärlden att de bygger in inte bara sig själva utan också oss andra i "du sköna nya 1984".
Aftonbladet har haft en bra serie om dödsstraffet i USA och idag har DN en stor artikel om ett par journalisters besök på en av USAs större skamfläckar - Guantanamo.
I den artikeln talar militärerna om att inte göra fångarna till "ett spektakel. Guantánamo ska inte bli "ett zoo. Därför håller militärerna oss journalister borta från fångarna. De talar om Genèvekonventionen, om att respektera de fängslades integritet."
Fångarna tvångsmatas när de hungerstrejkar och de ropar att militärerna hindrar dem att be. Vad då integritet. Och tortyr som förhörsmetod är accepterat. (Vilket gör att de inte kan lagföras i USA även om de erkänner, för domstolar i USA godtar inte erkännanden efter tortyr [märkligt nog]
För övrigt kan man undra hur många oskyldiga som avrättats i USAs fängelser. Få andra demokratiska länder tillämpar dödsstraff, men USA som utnämner sig självt till världens största demokrati, använder denna medeltida metod för att skipa rättvisa.
Och hur rättvisan ser ut i det amerikanska rättssystemet har vi ju fått bevittna alldeles nyligen, då den vite George Zimnmerman friades från mordet på en svart obeväpnad tonåring. Samtidigt får en svart kvinna som avlossat ett varningsskott mot sin misshandlande man 20 års fängelse.
Dessvärre är USA kvar i Vilda västern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar