tisdag 6 augusti 2013

Att välja mellan Karybdis och Scylla

Åter har ett larm om en man på ett riskkapitalboende nått media. En stackars farbror hölls inlåst i en skrubb utan fönster och han måste ha legat på en tunn plastmadrass rätt länge då han var insmetad med både avföring och urin. Handtag saknades på insidan av dörren.
Är detta ett sätt att behandla våra gamla? Man blir riktigt konspiratorisk och tänker att vi alla kommer att önska att slippa hamna på ett sådant här hem, så vi väljer hellre ättesprutan som kommer att erbjudas alla som inte längre kan klara sig själva. Och merparten av oss kommer att välja den och så har man sparat den kostnaden. Fast det blir inte lika lönsamt att driva äldreboenden förstås....
Och så har vi apoteken, detta nya stolpskott i privatiseringens spår. Chefen kallar sin personal "gnällig" för att de har svårt att hinna med att expediera medicin på den snålt tilltagna tid de förutses göra det på. Någon rådgivning att tala om blir det inte. Viktigare att folk köper schampo och solcreme. Det är bara krångligt att hantera medicin har man upptäckt.
Själv går jag bara till "riktiga" apotek, dvs de som finns kvar sedan avregleringen. Men de måste ju också anpassa sig till kommersialismens absurda kultur. Och alla har ju inte den valfriheten. Hittills har valfrihet inneburit sämre service och dyrare tjänster överallt där den dragit fram. Men nu är det snart bara ett år kvar tills vi får välja. Förhoppningsvis något bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar