fredag 23 augusti 2013

Skattehöjning en valvinnare

Centerns valstrategi är klar. De ska anklaga socialdemokraterna för skattehöjningar. Det låter bra. Skattehöjningar är idag ett valvinnande koncept. Äntligen börjar alltfler se sambandet mellan skatter och den välfärd vi får. Och det är välfärd folk vill ha. I opinionsundersökningar där frågan om skatter och välfärd ställts har fol satt att de gärna betalar skatt om det ger utdelning på välfärdsområdena. Nu har de flesta förstått att den utdelning det handlar om snarare gäller aktieutdelning till riskkapitalbolagen.

Anders Borg harvar på med sin enda idé om ett jobbskatteavdrag, dvs skattesänkningar för de välbeställda. De 200 kr mer i plånboken en vanlig inkomsttagare kanske får äts snabbt upp av ökade avgifter i välfärden, för det är ju så den numera finansieras i stor utsträckning.

T o m erkänt konservativa ekonomer som Lars Calmfors förkastar numera jobbskatteavdragen.

Kanske blir det heller inget. SD har plötsligt fått för sig att inte gå med på att sänka gränsen för statlig skatt. Det är ju ännu ett sätt att gynna höginkomsttagare. Så få som möjligt ska betala skatt i alliansens Sverige. Det betyder att samhällstjänster kommer att finansieras med avgifter som blir lika för alla. Och inkomstklyftorna ökar.

SD borde kanske titta på sin väljarkår. Yngre män med låg inkomst i första hand. På vilket sätt gynnas de av ett jobbskatteavdrag. Eller förresten, titta inte. Då kanske färre röstar på SD och deras kontraproduktiva politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar