måndag 19 augusti 2013

Hämndspiral att vänta

Vi ska hämnas! utropar Det muslimska brödraskapet och planerar nya våldsdåd i Egypten. Och militären meddelar att de inte tänker tolerera detta och ger sig på Mursianhängarna på nytt i ett evigt kretslopp av hämnd på hämnd.

Detta har vi sett i snart 50 år i Israel-Palestina-konflikten. Hämnd på hämnd.

Den finns i den s k hederskulturen där olika grupper och individer ständigt måste hämnas påstådda oförrätter, genom släktled ibland. Det är väl därifrån uttrycket ”att ta hedern av varandra” kommer.

Också dödsstraffet är en sorts hämnd, även om man påstår att det handlar om avskräckning. I USA har man ju den bisarra metoden att ett offers anhöriga får ha synpunkter på en gärningsmans benådning. Där kan man verkligen tala om hämnd.

Gamla Testamentet är också genomsyrat av hämndmotivet. Där är det ofta gud själv som hämnas. Och det nyaste i Nya testamentet är väl Jesu ord om att vända andra kinden till. Något som många kristna än idag kan ha svårt för.

Själva essensen för hämnd finns ju i det s k kriget mot terrorismen. George Bushs enda reaktion på attackerna 11/9 var ju att börja kasta bomber och det har USA fortsatt med sen dess mot en den ena än den andra. Med hämndaktioner i form av terroraktioner mot oskyldiga civila i väst som följd. Vi är kvar i ”öga för öga och tand för tand”.

Och där har nu också Egypten hamnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar