tisdag 27 augusti 2013

En människosyn från 1800-talet

Så var det dags igen. Terminen hinner knappt börja förrän misshandlade elever får föras till sjukhus från internatskolan Lundsberg. Denna gammalmodiga skolform bevarar verkligen det sämsta i skolvärlden och har sin förebild i 1800-talets England. Och den verkar dessvärre vara kvar i 1800-talet.

Men det allra värsta är ändå inte de mobbande och misshandlande eleverna. Det är istället skolans styrelse där en ledamot beskriver att bränna en annan elev med strykjärn så att brännskador som kräver sjukhusvård uppstår, som ett pojkstreck och en olyckshändelse.

” Det jag har hört är att det inte är en medveten handling som inte syftar till att göra våld på någon enskild. Det är mer ett pojkstreck”, säger ledamoten Ulf Rehnmark. Hur en avsiktlig bränning med strykjärn kan beskrivas som en omedveten handling visar bara vilken människosyn styrelsen har. Den består bl a av f d elever på Lundsberg, så det viktigaste för dem är uppenbarligen att traditionen förs vidare och ingen misshandel eller förnedring är tillräckligt avskyvärd för att de ska reagera. De är väl avtrubbade av sin egen tid på skolan.

Det finns bara en sak att säga: Stäng eländet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar