måndag 2 februari 2015

Gubben mot strömmen

Det går ett drev mot Jan Björklund just nu. Folkpartiets opinionssiffror är de sämsta någonsin, liksom valresultatet. Så klart partiledaren förväntas ta konsekvenserna.
Men icke Jan Björklund. Han är gubben mot strömmen. I hans allt överskuggande fråga - skolan- går han konsekvent emot all expertis och alla som arbetar i skolan. Det viktigaste i skolan är betyg. Sedan behövs lite förbud mot kepsar och mobiler också.
Men den strukturella frågan blundar han för. Vilket han inte skulle behöva göra, för han är inte ensam om att ha ödelagt svensk skola.
Socialdemokraterna drev igenom kommunaliseringen, den första spiken för att göra skolan ojämlik, då kommunerna ju har olika ekonomiska förutsättningar. Sedan kom skolpengen, under första Bildtregeringen, men varmt stödd av socialdemokraterna. Nu börjar den verkliga segregeringen. Skolorna börjar konkurrera, jagar elever, lägger pengar på marknadsföring istället för undervisning och glädjebetygen hopar sig. För säkerhets skull blir rektorerna nu ekonomer istället för skolledare och skolans värld handlar om pengar.
På Björklunds tid kommer så riskkapitalisterna, vars intresse inte är undervisning utan vinst. Med förskräckande exempel som följd.
Pratar Jan Björklund om dessa, för skolan så förödande saker? Nej, hans största ambition är att få till betyg från fjärde klass. Han tror att elever lär sig av betyg trots alla bevis för motsatsen.
Och inte tänker han avgå heller, gubben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar