fredag 13 februari 2015

Så skapar man inflation

Räntan är nere under noll procent. Ingen verkar veta vad det kommer att leda till. Det man vill är att få upp inflationen, detta spöke som nästan skrämt ihjäl tidigare riksbankschefer och finansministrar. Nu vill man locka fram det med oprövade metoder.
Som lekman vet jag i alla fall hur tongångarna gick på 70-talet, då inflationen var ett gissel för ekonomin och ett ständigt argument för att inte höja lönerna.
Så ett enkelt tips som kommer att få applåder från vanligt folk (till skillnad från att som bankkund behöva betala mer för banktjänster än vi redan gör): För ut mer pengar på marknaden, använd dem till att höja lönerna i den offentliga sektorn, framför allt för lågavlönade verksamheter. Ett osvikligt sätt att driva inflation har vi fått höra.
Dessutom skulle det öka Sveriges exportkonkurrens och kanske t o m skapa lite nya jobb. Väl bekomme Ingvar!

6 kommentarer:

 1. Det vill säga, höj skatterna och låt pengarna skapa arbete i offentlig sektor och för investeringar i infrastruktur och nya bostäder. Mycket behöver underhållas och renoveras, arbetslösheten behöver sänkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Såg att moderaternas recept är ännu fler subventioner till företag. Numera är det enbart bidragslinjen som gälller för dem.

   Radera
 2. Uppenbarligen har svensken som kvalificerar för lån handlat alla platt-tv de mäktar med.

  Kör man nyliberalism och krymper den största aktören på alla marknader i alla länder, staten, då får man räkna med ekonomisk kräftgång tills man slutar med sina dumheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det Martin, men kommer de att sluta med dumheterna?

   Radera
  2. Är det inflation man vill ha, då har man ett ypperligt tillfälle nu. Avtalsrörelsen...

   Inte helt problemfritt sätt det heller, men det är ljusår bättre än att betala bankerna för att trycka pengar vilket bara är av ondo på alla sätt.

   Radera
  3. Ja, hoppas facket är på alerten. Det är ju ett samhällsintresse att få till inflation.

   Radera