onsdag 11 februari 2015

Vad gör näthatarna med vår människosyn?

Till slut kommer näthatarna att sätta stopp för sig själva. Fortsätter de med sina invektiv, sin hets mot folkgrupp och sitt kvinnohat, kommer lagstiftarna att ingripa. Och det hoppas man faktiskt att de gör. Många begår ju faktiskt lagbrott genom sina inlägg i olika fora.
Trots allt är inte de olika forumen på internet så olika andra medier. Den stora skillnaden är att vem som helst kan skriva i dem. Men kan man inte begära att de som skriver på internet iakttar pressetiska regler av något slag?
Hur svårt kan det vara att de som tillhandahåller olika fora, t ex Flashback, olika bloggsajter, Facebook m m, faktiskt såg till att de har en ansvarig utgivare tillika modererare till dessa. Då skulle åtminstone de värsta övertrampen och lagbrotten kunna stoppas, därför att de skulle bli raderade. Här skulle man ju stämma i bäcken mot nättrollen så att de inte får ut sina vidriga budskap.
Dessutom skulle det ju skapa lite jobb att låta personer utifrån pressetiska regler stoppa vissa typer av inlägg.
Skulle man riskera yttrandefriheten på detta sätt? Ja, i vissa länder är det uppenbart, men de har å andra sidan redan restriktioner.
Men på något sätt måste det väl gå att få bort personangrepp, dödshot och vämjeliga beskrivningar av hur skribenter vill våldta, mörda och tortera.
Man kan undra vad det gör i längden med oss människor, när nu redan 4-åringar verkar vara vana nätanvändare. Hur blir vår människosyn till sist?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar