lördag 21 februari 2015

Löfven drömmer om världsledande roll

Jag följer upp gårdagens inlägg om att regeringen bör säga upp Saudiavtalet med ytterligare ett argument som jag såg idag.
Regeringen tänker inrätta en expertgrupp under parollen "global samverkan" för han vill att Sverige ska få en ledande roll i världspolitiken, framför allt när det gäller jämställdhet och mänskliga rättigheter. Thomas Hammarberg, med många år i olika organ för mänskliga rättigheter, barnrätt m m ska leda gruppen. AB skriver:

"Några av de områden där ex-diplomaten tror att Sverige har mycket att bidra med handlar om skyddet av barns och kvinnors rättigheter.
– Vi står fortfarande lite utanför maktblocken och jag tror att Sveriges alliansfrihet är bra i det här sammanhanget. Att vi har ett omfattande bistånd, trots att vi är ett litet land, och att vi tar emot fler flyktingar än andra ger oss en viss goodwill. Och då tycker jag inte vi ska vara blyga, då kan vi föra fram våra idéer om till exempel medmänsklighet och kvinnors rättigheter, säger Hammarberg."
Ja, det må så vara att Sverige kan bidra med allt det där. Men så länge vi också säljer vapen m m till en av världens värsta diktaturer när det gäller just de här frågorna, kommer vi att sakna all trovärdighet. Det kommer att bli närmast pinsamt för den stackars Hammarberg.
Säg upp Saudiavtalet nu!

3 kommentarer:

 1. Det är faktiskt pinsamt att Sverige samarbetar med ett av de värsta länderna i världen när det gäller mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli intressant att se hur Löfven kommer att hantera det här.

   Radera
 2. Som är nu, så får Sverige bara internationell relevans om vi går fot med den internationella eliten. Underkastelse eller osynliggjord, det har Löfven att välja på, tyvärr lutar han åt att det är värt något för honom att få sola sig i glansen.

  SvaraRadera