lördag 17 mars 2012

Folkpartiet drömmer

Folkpartiet kommer idag med ett nytt EU-halleluja på SvD opinion. Drömmen är ett federalt EU där all makt finns i Bryssel. Drömmen är också att detta EU ska vara demokratiskt och med medborgarinflytande etc.
Ja, drömma kan man ju alltid. Absolut inget tyder på att EU är på väg åt detta håll. Tvärtom sker allt fler möten i slutna rum, Tyskland och Frankrike stärker sin makt och tusentals byråkrater slavar i tungrodda institutioner, där EEAS är den senaste i raden av icke fungerande sådana.
Fp verkar inte tro att gränsöverskridande arbete kan ske på andra sätt än genom EU. Men så är ju inte fallet. Idag måste alla EU-länder nå minsta gemensamma nämnare under stor vånda i viktiga beslut, vilket gör det svårt att flytta fram positioner. Med en friare syn på samarbeten skulle vissa länder kunna gå före, inte bara med andra EU-länder utan också med länder utanför EU-kretsen.
Det blir också tungt när EU ska tala för alla medlemsländerna i stora internationella möten. Minsta gemensamma nämnare kanske inte för så långt.
Istället blir EU petitessernas skräckvälde, där man lägger sig i saker som absolut bör skötas på lokal nivå, t ex hur många träd man får ha i en hage för att få EU-stöd. Alla länder i EU ser ju inte likadana ut, men det är de stora i mellaneuropa som sätter standarden.
Därför har man nu eurokris. Man trodde att en gemensam valuta skulle passa alla länder. Ytterligare en spik i EU-kistan.
Folkpartiet får nog fortsätta drömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar