Svenskt Näringsliv förnekar sig aldrig. Om LO så mycket som knystar om att de som drar ihop pengarna till aktieägare och VD:ar kanske borde få en större del av kakan, gallskriker Svenskt Näringsliv.
"LO-kraven är skadliga för samhällsekonomin, av främst två skäl: Dels den totala avsaknaden av hänsyn till den ekonomiska utvecklingen och den norm som indikerar vad som är samhällsekonomiskt möjligt, dels den utjämningsprofil som har flera skadliga effekter." har man mage att skriva på DN Debatt.
Men det är alltid samhällsekonomiskt möjligt att höja VDs lön och att se till att aktieägarna får stora utdelningarna.
I dagens Rapport fick vi veta att Volvo inte betalar skatt överhuvudtaget i Sverige, trots att det är Sveriges lönsammaste företag. Hur kan vi ha sådan skattelagstiftning? Ändå gnälls det omedelbart från näringslivet när arbetarna kräver en större del. Då hotas hela samhällsekonomin! Fast alla vet att det knappast är arbetarna som ställt till det i ekonomin på sistone.
Sverige är ett jämlikt land påstår man också. Var är nog en mer korrekt beskrivning. En "utjämningsprofil" hotar också samhällsekonomin enligt Svenskt Näringsliv. Hör de inte själva hör de låter? De senaste sex åren har Sverige haft en av de snabbaste ökningarna av inkomstskillnader i västvärlden.
Sveriges löntagare har tagit sitt ansvar för det här landet länge nog, medan girigheten brett ut sig bland dem som redan har. En VD har lika stor årslön som en industriarbetares livslön enligt en rapport från LO. Kalla det jämlikt den som kan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar