måndag 5 mars 2012

Jobbpolitiken gäller de sjuka

Försäkringskassan har fått ett nytt instrument för att avgöra hur en sjuk person står sig mot vissa kriterier som "instrumentet" ställer upp. Ulf Kristersson jublar förstås. Det viktiga är ju inte att sjuka personer blir friska, utan att de ska ut i arbetslivet så snart som möjligt. Är du inte frisk efter ditt halvår som sjukskriven gives ingen pardon. Du ska prövas mot tänkta jobb, vare sig de finns eller inte.
Vi kommer m a o att ha kvar samma orimliga bedömning av sjuka som vi haft sen alliansen tillträdde. Det paradoxala är ju att arbetsgivarna ofta har orimliga krav på de redan arbetsföra. Du ska vara ung, men ha lång arbetserfarenhet. Urvalet av friska, välutbildade, redan anställda som söker ett nytt jobb bland de jobb som finns, är väldigt stort. Hur troligt är det då att man väljer t ex Per Sköld som endast kan arbeta liggande och knappt kan tala?
I ljuset av detta blir Anders Borgs kommentar om alliansens jobbpolitik oerhört cynisk. Han säger:
"Vi har en väldigt offensiv jobbpolitik, det är därför utanförskapet, sysselsättningen och alla de variablerna utvecklats på ett starkt sätt under de här åren"
Ja utanförskapet har sannerligen utvecklats. I alliansens jobbpolitik är det de sjuka man lägger mest krut på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar