måndag 14 januari 2013

Bostadsbristen skapar kris i Sverige i åratal framåt

400 000 i bostadskö i Stockholm. Så blir det när pengar och inte behov styr. Mats Odell (kd) ville att alla skulle äga sin bostad (dvs i praktiken banken då). Vad lever man i för verklighet om man kan lansera en sådan idé (och hur kan man i så fall kalla sitt parti värdekonservativt när hela tanken andas nyliberalism)?
Det är framför allt i storstäderna, främst i Stockholm, som alliansen fått gå bärsärkagång i hyresbestånden. I vissa kommuner, som Vaxholm, finns ingen allmännytta kvar. Allt är utsålt till underpris.
En hel ungdomsgeneration står inför den s k valfriheten att skuldsätta sig (utöver studielån) för att få en egen bostad, alternativt bo hemma eller i andra hand (där alliansen vill att det ska vara fri hyressättning och att den hyrande ska betala också ägarens skulder).
Det bästa vore om det skapades jobb i en större region än Stockholm. Att de nya innovativa företag som alliansen jämt talar om etablerade sig i mindre orter som kunde bli levande centra för en tynande glesbygd.
Men det blir inga nya företag. Istället hör vi det eviga tjatet om kris, kris, kris. Det har inte varit annat sen alliansen tog över. Och de spär bara på den internationella kris som finns, genom sin människofientliga politik. Alliansen bäddar för kris i Sverige på betydligt längre sikt än en konjunktursvacka.

1 kommentar:

  1. Folket vill inte betala skatt men däremot älskar de att betala bolåneränta till banker. Skatt kan användas till att bygga allmännyttiga bostäder medan bolåneränta används till...ja vaddå?

    SvaraRadera