måndag 28 januari 2013

Euron dödar EU

Europa är döende, utropar ett antal kulturpersonligheter från olika europeiska länder. Och de ondgör sig över hur Europa genom sin hantering av eurokrisen skapar alltmer misär och gynnar fascistiska strömningar. Deras slutsats är dock märklig. De förordar en politisk union, ökad federalism.
De ser helt bakvänt på eurokrisen. Skälet till krisen är ju bl a att överstatligheten i EUs medicin till de krisande länderna bakbundit dem helt. De har inget eget manöverutrymme. Det är ju det som gör folk förbannade och kommer att bli EUs undergång.
Det är euron som måste försvinna, så att länderna i EU fritt kan föra sin egen ekonomiska politik utifrån sina egna förutsättningar.
Men förmodligen kommer dör hellre de europeiska ledarna än tar denna prestigeförlust. Så åtminstone EU är döende.

2 kommentarer:

  1. Det är kultureliten, de kan inte komma på en annan lösning än elitens. De sitter högt och tror därför att lösningen måste komma uppifrån. En nödvändig konsekvens av det perspektiv man får från höjden. När en vision börjar halta så vill man forma verkligheten till visionen med tvång, verkligheten har fel, visionen kan inte förändras. Som om inte samexistens och fredlig samvaro kan uppnås på annat sätt än genom EU enligt exakt det recept som planerades från första början.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja,en elitlösning för ett elitprojekt.

      Radera