fredag 25 januari 2013

Vi stagnerar med EU

David Cameron har blåst liv i EU-debatten också i Sverige. Inte bara Vänsterpartiet, utan också KD, går nu ut och förespråkar en diskussion om hur Sveriges EU-medlemskap bör se ut.
Det är välkommet. EU har med eurokrisen utvecklats precis så som man kunnat förutse. Alltmer makt till Bryssel, storvulenhet hos ledarna, en övertung byråkrati med EEAS (utrikestjänsten) och ett evigt tjafs om att komma överens om uttalanden, vilket har försvagat snarare än stärkt Europa globalt. De stora länderna får alltmer inflytande på de smås bekostnad.
Sverige har vunnit mycket lite på att vara med i EU. Vi är en av få nettoinbetalare, vilket innebär att vi betalar mer i avgifter än vi får tillbaka via andra kanaler och bidrag. Det må vara hänt om pengarna gick till något vettigt. Men istället göder vi en obsolet jordbrukspolitik som skyddas till varje pris. I den senaste budgetförhandlingen föreslogs att EU-biståndet skulle sänkas med 12 miljarder euro för att hålla jordbruksstödet under armarna. Det går stick i stäv med den politik för global utveckling, där politikområden inte får motverka varandra, som också EU står bakom-
För att inte tala om att den miljöpolitik som en gång låg i framkant, inte bara reducerats av den borgerliga regeringen, utan också av EU, där ingen får gå före. Det strider ju mot konkurrensen på den inre marknaden gubevars.
Till sist blir EU sin egén fiende, då den minsta gemensamma nämnaren blir avgörande. Stagnation är att vänta om vi inte nu tar chansen med ett nytt grepp på EU i Storbritanniens spår.

3 kommentarer:

 1. Lustigt nog vet jag en bonde som inte gillar sådana som får bidrag, ändå tar han emot närmare 400 000 kronor i bidrag...
  Kul att till och med KD erkänner att V fick rätt.

  SvaraRadera
 2. Visst är det kul att EU-kommissionen består av 27 kommissionärer som behöver 34 000 anställda byråkrater för att klara av sitt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lustigt att politikerna inte rationaliserar, det gör de ju överallt annars.

   Radera