torsdag 3 januari 2013

Vår sårbarhet är inte militär

ÖB varnar för att Sverige bara kan försvara sig en vecka mot ett angrepp. Mer pengar till försvaret alltså? Eller ett sätt att få det efterlängtade Nato-medlemskapet?
Oavsett vilket så tittar man nog åt fel håll överhuvudtaget. Vår sårbarhet ligger inte främst i det militära utan i vårt beroende av framför allt el. Bara några timmars strömavbrott får allt att avstanna. Affärer får slå igen och varför i kyl- och frysdiskar förstörs. Ingen kan ta ut pengar ur bankomater, affärer kan inte ta betalt och våra bostäder kan inte värmas. Vi kan inte laga mat om vi nu skulle få tag i någon etc etc. Och internet och telefoner upphör att fungera så fort batterierna laddat ur.
Varför slösa med bomber när man bara behöver sabotera några högspänningsledningar?
Något av detta skedde faktiskt i New York i samband med det stora ovädret i höstas. Restaurangerna tog ut sin mat på gatan och sålde för annars blev den förstörd. Folk kunde inte tanka sina bilar för bensinpumparna fungerade inte. Osv.
Jag vet inte om vi har ett försvar mot ett sådant här angrepp. Det är väl hemligt i så fall. Men det kanske är där man bör "lägga krutet" s a s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar