måndag 5 augusti 2013

Vi lever för dagen

Sverige har ingen livsmedelsberedskap, skriver Civilförsvarsförbundets ordförande uppgivet på SvD Brännpunkt.

Varför bli förvånad? I vårt ytterst kortsiktiga samhälle, där ingen verkar tänka längre än innevarande mandatperiod och företagen inte längre än nästa kvartalsrapport, hur ska man kunna ha ett krismedvetande då? Det får väl någon annan ha, huvudsaken att jag levererar vinst eller vallöften.

Inte heller EU har någon livsmedelsberedskap. Vi räknar uppenbarligen med att alltid kunna importera mat från annat håll. Vi är kvar i det koloniala tänkande där all världens livsmedel alltid finns till vårt förfogande. (Det står fortfarande ”kolonial” på kvittona för vissa varor i livsmedelsbutiken).

I Sverige har vi lagren på hjul och de väntas räcka max 12 dagar. Och än mindre har vi funderat på vad vi själva odlar och hur självförsörjande vi skulle vara i en kris där vi blir avskurna från yttervärlden. Tja, vad händer t ex vid en större kärnkraftsolycka? Vi har ju redan för höga cesiumhalter i vilt, fisk, bär och svamp från vissa områden i landet efter Tjernobyl.

Men vi resonerar ju som Tage Danielsson i hans ”Sannolikhetskalkylen”. Sannolikheten är liten för en omvälvande kris. Men när det har hänt är vi plötsligt uppe i 100 procents sannolikhet.

2 kommentarer:

  1. Mja, vi har nog livsmedelsproduktion i Sverige för att kunna försörja befolkningen. När det gäller spannmål har vi ett överskott. När det gäller mjölk, ost och smör ska vi komma ihåg att en stor del av det används till "lyxvaror", typ drickyoughurt, som vi lika gärna kan avstå från. Förmodligen är klimatförändringar avsevärt farligare för livsmedelsproduktionen än avsaknaden av lager inför avsprärrningar eller krigssituationer.

    SvaraRadera
  2. Jag räknade in klimatförändringen i det oroande scenariot. Det gäller ju inte bara Sverige heller. I och med den måste vi försörja betydligt fler än nu.

    SvaraRadera