onsdag 2 oktober 2013

Budgetstupiditet

USA har lagt ner all statlig verksamhet. Men det är så republikanerna i kongressen vill ha det. Ett fåtal rika knösar vill hellre att USA:s ekonomi (med följder för hela världsekonomin) försämras än mer, än att låta vanliga amerikaner ha möjlighet att försäkra sig mot sjukdom och olyckor utan att hamna på bar backe. Det skulle ju gubevars kunna innebära att de rika knösarna fick betala någon procent mer i skatt. Så man kastar sig hellre utför budgetstupet.

Detta ger verkligen inblick i det många kallar ”världens största demokrati”. Man måste vara miljonär för att överhuvudtaget kunna ställa upp i val. Den som vill göra något för någon annan än sig själv och sina likar betraktas som suspekt. Och om någon försöker är man beredd att riskera ett helt lands ekonomiska situation. Själva har de ju sitt på det torra, i något skatteparadis någonstans.

Men kanske är den genomsnittlige amerikanen inte lika dum som många av hens politiska företrädare. Republikanerna kanske skjuter sig i foten med den här åtgärden. Och vapen har de ju gott om då de flesta tillhör National Rifles Association.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar