måndag 7 oktober 2013

Oppositionen missar öppet mål

Det är frustrerande att titta på partiledardebatt. Varför missar oppositionen så ofta öppet mål?

T ex: När alliansen ständigt pratar om att S (och de rödgröna) vill återinföra bidragssystemen. De bidrag alliansen (=M) pratar om är de försäkringar vi gemensamt betalat för genom att avstå löneutrymme, dvs arbetslöshets- och sjukförsäkring. Det är inte bidrag, det är det som är välfärdens kärna. Att inte bli ställd på bar backe om man blir arbetslös eller sjuk.

Det är istället alliansen som ökar bidragen. Socialbidragen har skenat sedan alliansen kom till makten, just för att man slagit sönder ovanstående trygghetssystem. Dessutom ger man bidrag till sådant som folk borde finansiera själva, dvs Rot och Rut för privatpersoner. Särskilt Rut, där nästan vad som helst verkar kunna inrymmas vid det här laget, är en ytterligare skattesänkning för välbeställda (och det har inte nämnvärt minskat svartjobb och fusk har det visat sig).

De bidrag som borde betalas ut är däremot statliga subventioner till byggande av hyresrätter. Idag riskeras hela Stockholms utveckling för att alliansen vägrar inse fakta. Unga hittar inte egen bostad.

Ett av skälen till detta är att Stockholm säljer den mark byggbolagen får bygga på. Inte nog med att det blir extremt dyrt att bygga; man gör sig värdefull mark som kommunen själv kunnat disponera för ändamål som gynnar merparten av medborgarna. Till slut kommer vi skattebetalare att fråga oss: Hur dum kan man bli?

En annan självklar fråga i debatten borde varit: Vad menar ni med välfärdens kärna? Men jag tvivlar på att alliansen skulle kunna svara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar