fredag 18 oktober 2013

M upprepar högerns välkända recept

Moderaternas partistämma pågår. Fredrik Reinfeldt väljer att tala om historia istället för nutid – och det kan man ju förstå. Särskilt som han nu ansluter sig till de reformer som gjorde Sverige till ett välfärdsland.

Ändå blir det lätt komiskt när han börjar tala om att inte ”upprepa det socialistiska experimentet”. För det var precis det hans parti kallade alla de reformer som genomfördes under 1900-talet. Alltifrån allmän rösträtt, rätt att bilda fackförening, ATP, barnbidrag m m. Högern bekämpade allt detta med näbbar och klor.

En del av högerns protester gällde just skatterna. Att de skulle behöva betala för att alla skulle få det bättre. Och det är fortfarande det som högern/moderaterna våndas av. Moderaterna har nu lyckats sänka skatterna mer än något annat parti. Och effekterna har inte låtit vänta på sig. Välfärden raseras i snabb takt, skolresultaten sjunker, sjukvården går på knäna. Arbetslöshet och bostadsbrist är tillbaka på 30-talsnivåer.

Det kallas för nyliberalt, men egentligen är det högerns gamla politik från tidigt 1900-tal som återvänt. Och i dess spår kommer extremisterna med sitt hat och syndabockstänkande. Europas karta blir allt mer brunsvart och dessvärre stänker färgen hit också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar