tisdag 1 oktober 2013

En lag som inte följs

Vilken tjej eller kvinna kan någonsin tycka att det är meningsfullt att anmäla en våldtäkt efter hovrättsdomen där sex pojkar som gav sig på en 15-årig flicka i ett låst rum där hon berövats sin mobiltelefon, friades.

Vem kan ens föreställa sig att en 15-årig vill ha sex på detta sätt? Det är en cynism som saknar motstycke bland de s k jurister och domare som kommit fram till detta. Nej, hon var inte försatt i ett hjälplöst tillstånd enligt hovrätten. Återigen denna vidsynta syn på vad hjälplös är.

Det är ett lågt argument, men ibland undrar man ju hur kvinnosynen är bland dessa män som ska föreställa uttolkare av lagen. Jag ser framför mig sexköpare fullständigt i avsaknad av empati och helt på de här grabbarnas sida.

Sexualbrott är svåra att bevisa, men ett överfall av detta slag bör det inte råda någon tvekan om. Hur många gånger ska lagstiftningen behöva ändras utan att det ger något utslag i rättsinstanserna?

4 kommentarer:

 1. I grunden handlar det väl om att lagen i sig är helt och hållet vänd på huvudet. Varje kvinna är nämligen öppen för vad fan som helst om hon inte uttryckligen säger annat, man behöver inte skaffa sig något samtycke till något. Kanske skulle vara läge att ändra denna ordning nu? Att det man gör med varandra skall man ha försäkrat sig om samtycke för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det är svårt att efterleva om det bara handlar om två personer. I det här fallet borde det vara glasklart i vilket fall. Om man är inlåst med sex okända män som tar ens kläder fast man säger nej, borde frågan inte ens behöva diskuteras. Det är något fel på juridiken när lagen lämnar öppning för en annan tolkning än den uppenbara.

   Radera
  2. Det är dock en viktig skillnad, att man tvingas försäkra sig om samtycke snarare än att det är offeret som måste se till att osamtycke mottages tydligt av förrövaren. Juridiskt är det som natt och dag.

   Radera
 2. Ord kommer fortfarande att stå mot ord. Det blir väldigt svårt att bevisa. Eftersom juridiken idag verkar så sällsynt långt fråmn verkligheten kommer inte ens ett skrivet papper att duga. Det kan ju vara förfalskat.

  SvaraRadera