tisdag 20 januari 2015

En bostadspolitik för de gynnade

I nyheterna meddelas nu att det har blivit dyrare att bo i andra hand. I Stockholm har hyrorna gått upp med sju procent för andrahandsboende. Och tacka sjuttton för det.
Ännu en effekt av alliansens vettlösa bostadspolitik. Stefan Attefall som då var bostadsminister trodde (fast det har jag svårt att tro, hur dum kan man bli?) att om det skulle bli fler som hyrde ut i andra hand om de fick sätta hyrorna själva. Ett förslag som gjorde ocker till politik.
Och visst kanske det har blivit fler som hyr ut i andra hand. Men knappast till bostadslösa ungdomar som inte har möjlighet att betala den nya hyresnivån. En snittvåa i Stockholm kostar nu ca 6000 i andra hand.
Alliansens politik, vad det än har gällt, har gått ut på att gynna enskilda och företag på kollektivets bekostnad. Ta bara ombildningen av hyresrätter till underpris, som är huvudorsaken till att vi nu knappt har några hyresrätter i Stockholm. Enskilda har tjänat, men de som behöver bostad får allt svårare. Dessutom tog alliansen bort alla subventioner till att bygga hyresrätter, så de som har byggts är alldeles för dyra för dem som behöver dem mest.
Och nu som sagt ser vi konsekvenserna av fri hyressättning i andrahandsboendet. Uthyrarna tjänar pengar, medan de som letar bostad får fortsätta tränga ihop sig, hemma eller ihop med många kompisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar